Despre

Ceea ce se pare să caracterizeze albina, în buna noastră tradiție apicolă ca și în istoria actuală, este întâietatea sa, printre insectele utile.

Albina este acea insectă divină, într-o licența poetică, pe rând – utilă, sălbatică și domestică, în percepția celor mai puțin documentați.
Ea este blandă și linistită în ceasurile de muncă, preocupată până la „uitarea de sine”, calculată în tot ce întreprinde, curajoasă, prevăzătoare și tenace; trăiește după legi complicate, executând în bezna stupului, lucrări care ating perfecțiunea.

În această privință , HEDDON, spunea că „Dacă există în lume o industrie care să ceară mai multă pricepere și chibzuință pentru a reuși, atunci aceasta este apicultura”.

Privind albina și alcătuirile din cuib, vezi perfecțiunea.

În afară de exemplul oferit de organizarea societății lor și a activităților desfășurate, importanța albinelor în economia și viața omului se manifestă și pe alte diverse planuri, cum sunt: ecologic, economic, social, terapeutic etc.

1. Rolul ecologic constă în faptul că albinele, pot fi considerate resurse biologice de importanță deosebită. Prin polenizarea unor specii vegetale, ele asigură perpetuarea și supraviețuirea a sute de mii de specii de pe Terra. Între albine și plante s-a creat o legatură indinspensabilă pe care savantul Gaston Bonnier a sintetizat-o :

„Albinele au nevoie de flori ca să trăiască și florile au nevoie de albine, ca sa rodească”. Albinele constituie un element de echilibru biologic. Chateaubriand spunea că „albinele sunt avangarda agriculturii”.
Ele sunt unul din senzorii cei mai importanți ai poluării atmosferei.â

2. In ceea ce privește rolul economic, acesta se manifestă pe două direcții:

  • producția directă : miere, ceară, propolis, venin etc.
  • producția indirectă prin polenizarea entomofilă care asigură o creștere considerabilă a producției agro- pomicole

Referindu-ne la rezultanta serviciului enorm de polenizare dirijată cu albine a culturilor agricole entomofilie, este unanim acceptată ideea că de profitul din agricultură, beneficiază întreaga societate.

3. Cât despre rolul social, putem aminti foarte pe scurt, doar două aspecte.

  • În primul rând, practicarea apiculturii înseamnă o ocupare a timpului și o utilizare de resurse umane și financiare într-o activitate deosebit de agreabilă
  • În al doilea rând, apicultorul are un câștig principal în posibilitatea de a-și petrece timpul liber în natură, într-un mod plăcut și reconfortant , condiții pe care alte preocupări le oferă în mai mică măsură.

4. În ceea ce privește rolul terapeutic, este suficient să-l sintetizăm într-o frază rămasă celebră: ”obișnuiți-vă să profitați de darurile oferite de albine și veți fi rareori bolnavi, vă veți vindeca de cele mai încăpătânate boli, veți fi rezistenți față de infecții, veți îmbătrâni târziu, nu veți avea alergii, reumatisme, viroze , eczeme”.

Sursa: Revista – România apicolă – 11 Noiembrie 2005